Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τερηδόνα

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να διατηρήσετε την καλή στοματική υγεία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη τερηδόνας; Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να ενημερωθείτε σχετικά με το τι είναι οι κοιλότητες, τι τις προκαλεί, ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε και ποια προληπτικά μέτρα μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε να τις εμφανίσετε.

Τι είναι οι κοιλότητες;

Οι κοιλότητες, οι οποίες αναφέρονται και ως οδοντική τερηδόνα, είναι μικρές τρύπες που σχηματίζονται μέσα στα δόντια σας. Όλοι είναι επιρρεπείς να εμφανίσουν τουλάχιστον μία ή δύο κοιλότητες στη ζωή τους, ανεξάρτητα από το πόσο αυστηρή είναι η ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Αυτό συμβαίνει επειδή ό,τι κι αν γίνει, πρέπει να τρώτε και να πίνετε για να επιβιώσετε και οι τερηδόνες προκαλούνται συνήθως από την υπερβολική ποσότητα τροφής, ζάχαρης και υδατανθράκων που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια σας και στα ούλα σας.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βουρτσίζουν ή δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους με οδοντικό νήμα μεταξύ κάθε γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εμφάνιση τουλάχιστον μίας κοιλότητας είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Και οι πιθανότητες εμφάνισης κοιλότητας είναι ακόμη μεγαλύτερες για άτομα που τείνουν να τσιμπολογούν μεταξύ των γευμάτων, επειδή καταναλώνετε ακόμη περισσότερη τροφή που θα μπορούσε ενδεχομένως να κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας για το υπόλοιπο της ημέρας μέχρι να βουρτσίσετε και να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα το βράδυ.

Εάν πρόκειται να τσιμπολογήσετε ανάμεσα στα γεύματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε ωμά φρούτα και λαχανικά αντί για καραμέλες, πατατάκια ή σοκολάτα, επειδή φυσικά βοηθούν να απομακρύνετε τα κολλημένα τρόφιμα από τα δόντια σας.

Τύποι κοιλοτήτων

Υπάρχουν τρεις τύποι κοιλοτήτων που πρέπει να γνωρίζετε: λεία επιφάνεια, κοιλότητα και σχισμή και κοιλότητες ρίζας. Το είδος της θεραπείας που απαιτείται εξαρτάται από τον τύπο της οδοντικής κοιλότητας που έχετε. Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τύπο της κοιλότητας που έχετε και να προτείνει τη σωστή θεραπευτική επιλογή για αυτήν.

Κοιλότητες λείας επιφάνειας

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο τύπος κοιλότητας αναπτύσσεται στην λεία εξωτερική επιφάνεια του δοντιού. Τα επιβλαβή βακτήρια τρώνε το σμάλτο των δοντιών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ευαισθησία και σε σοβαρές περιπτώσεις πόνο. Με αυτόν τον τύπο κοιλότητας, είναι σύνηθες να βλέπουμε μικρές λευκές κηλίδες στην επιφάνεια του δοντιού όπου το σμάλτο είναι εξασθενημένο. Το υποβαθμισμένο ή εξασθενημένο σμάλτο αυξάνει τις πιθανότητες εσωτερικής τερηδόνας.

Οι προγομφίοι και οι πίσω γομφίοι, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για το μάσημα της τροφής και βρίσκονται σε όλο το πίσω μέρος του στόματος, είναι συνήθως οι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη κοιλοτήτων. Εν μέρει ο λόγος είναι ότι τα σωματίδια τροφής είναι πιο πιθανό να κολλήσουν ανάμεσα σε αυτά τα δόντια και το άλλο μέρος είναι επειδή είναι δύσκολο να καθαριστούν με το χέρι στο σπίτι. Οι περισσότερες τυπικές οδοντόβουρτσες δεν φτάνουν αρκετά μακριά για να καθαρίσουν σωστά τους πίσω γομφίους και το νήμα μεταξύ τους είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους. Οι λείες επιφάνειες μεταξύ των δοντιών είναι εκεί όπου σχηματίζονται οι περισσότερες κοιλότητες όταν αυτά τα πίσω δόντια δεν χρησιμοποιούνται τακτικά με οδοντικό νήμα.

Κοιλότητες λακκούβων και ρωγμών

Οι κοιλότητες και οι ρωγμές είναι οι μικρές αυλακώσεις στις επιφάνειες δαγκώματος των γομφίων και των προγομφίων σας που διευκολύνουν το μάσημα της τροφής. Μπορεί να είναι δύσκολο να καθαρίσετε αυτές τις κοιλότητες και τις ρωγμές και στη συνέχεια να αναπτυχθούν κοιλότητες. Ο προγραμματισμός τακτικών οδοντιατρικών καθαρισμών είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τους γομφίους σας καθαρούς και να αποτρέψετε τη δημιουργία κοιλοτήτων, ώστε να συνεχίσετε να μασάτε άνετα την τροφή σας.

Κοιλότητες ρίζας

Γνωστή και ως τερηδόνα και τερηδόνα της ρίζας, οι κοιλότητες της ρίζας αναπτύσσονται στην επιφάνεια της ρίζας του δοντιού ακριβώς κάτω ή κάτω από τη γραμμή των ούλων. Τυπικά, οι κοιλότητες της ρίζας είναι ορατές μόνο εάν η γραμμή των ούλων σας έχει υποχωρήσει, κάτι που είναι άλλος ένας δείκτης ότι υποφέρει η στοματική σας υγεία. Και τα δύο είναι συμπτώματα μέτριας ή προχωρημένης περιοδοντίτιδας (ασθένεια των ούλων).