Έτσι, αυτός ο όρος είναι ευρύς στο ότι έχει πολλαπλές εφαρμογές, δηλαδή, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης περιοχής των δοντιών, ανάλογα με την προέλευση του προβλήματος, όπως θα δούμε παρακάτω:
Τερηδόνα
Η παρουσία βλαβών στα δόντια μας λόγω τερηδόνας μπορεί να λυθεί μέσω μιας σύνθετης (ρητινής) ανακατασκευής, γνωστής και ως σφράγιση. Είναι μια κοινή διαδικασία, που γίνεται σχεδόν πάντα υπό αναισθησία.
Ενδοδοντία
Μετά τη θεραπεία ριζικού σωλήνα της ρίζας του δοντιού, η οποία συνήθως πραγματοποιείται λόγω πολύ μεγάλης απώλειας οδοντικού ιστού για διαφορετικούς λόγους, συνήθως κάνουμε ανακατασκευή του ενδοδοντικού δοντιού ακόμα κι αν στη συνέχεια γίνει στεφάνη ή κεραμικό ένθετο.
Αυτή η ανακατασκευή μπορεί επίσης να απαιτεί την τοποθέτηση ενός στύλου από υαλοβάμβακα μέσα σε μία από τις ρίζες προκειμένου να διατηρηθεί η μεγάλη ανακατασκευή που θα πραγματοποιηθεί. Η τοποθέτηση ή όχι αυτού του ενδοστοματικού στοιχείου θα αποφασιστεί από τον οδοντίατρο ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες.
Αισθητική
Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την αισθητική των μπροστινών δοντιών (αυτό που λέμε πρόσθια δόντια), είτε είναι σχήμα, χρώμα ή ακόμα και θέση, μπορούμε να κάνουμε αισθητικές ανακατασκευές. Αυτές οι ανακατασκευές αναφέρονται συνήθως ως όψεις ρητίνης, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το κλείσιμο χώρων, τη βελτίωση ορισμένων γωνιών ή καταγμάτων των δοντιών. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις που μερικές φορές δεν απαιτούν καν αναισθησία.
Οδοντικό κάταγμα
Τα οδοντικά κατάγματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε δόντι στο στόμα. Ανάλογα με το μέγεθος του κατάγματος, η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από εξαγωγή, ενδοδοντική ή απλώς ανακατασκευή του δοντιού με ρητίνη, επιστρέφοντας έτσι το δόντι στην πλήρη ανατομία και λειτουργικότητά του.
Οδοντιατρική φθορά
Ο όρος οδοντιατρική φθορά είναι πολύ ευρύς. Κατ’ αρχήν, συνήθως το συνδέουμε με την απώλεια οδοντικού ιστού κυρίως λόγω σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, μια συνήθεια που είναι γνωστή ως βρουξισμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί οδοντική ανακατασκευή του κατεστραμμένου ιστού, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εάν δεν λυθεί η προέλευση του προβλήματος, θα συνεχίσουν να εμφανίζονται κατάγματα και φθορά. Επομένως, εκτός από αυτή τη διαδικασία, θα ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με οδοντικούς νάρθηκες για την προστασία των δοντιών και των ούλων από αυτό το οδοντικό σφίξιμο.
Οδοντική αφαίρεση
Λόγω της συνήθειας του βρουξισμού, ο ασθενής μπορεί επίσης να υποστεί αφαιρέσεις. Οι οδοντικές αφαιρέσεις είναι απώλειες μέρους του σμάλτου στο πιο εύθραυστο σημείο του δοντιού, όπου τελειώνει η στεφάνη και αρχίζει η ρίζα, γνωστό ως λαιμός. Αυτές οι βλάβες λόγω απώλειας οδοντικού ιστού μπορούν να επιλυθούν με ανακατασκευή ρητίνης, επαναφέροντας το δόντι στην ανατομία του.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η φθορά και οι αφαιρέσεις λόγω βρουξισμού δεν είναι ελεγχόμενες και θα συνιστούμε πάντα τους προαναφερθέντες νάρθηκες για την αποτροπή τους. Σε περίπτωση φθοράς λόγω διάβρωσης, χημικών παραγόντων ή τριβής, θα δίνονται απλώς μηχανικοί παράγοντες, οδηγίες διατροφής και συμπεριφοράς.
Στοματική αποκατάσταση
Κατά την εκτέλεση μιας στοματικής αποκατάστασης του ενός ή και των δύο τόξων, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ανακατασκευές στο πρόγραμμα θεραπείας μας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτές οι ανακατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της αισθητικής, το κλείσιμο χώρων ή ακόμα και την αύξηση του ύψους ορισμένων δοντιών.
Συνοπτικά, οι οδοντικές ανακατασκευές έχουν πολλαπλές θεραπευτικές ενδείξεις, οι οποίες αυξάνονται χάρη στη μεγάλη ευελιξία των παρουσιάσεων που προσφέρουν. από την άλλη, καθώς είναι υλικά των οποίων η συγκράτηση επιτυγχάνεται με συγκολλητική τεχνική, η διατήρηση της οδοντικής δομής είναι μεγάλη.