Αιτίες και θεραπεία κίτρινων δοντιών

Οι λεκέδες των δοντιών ή τα κίτρινα δόντια είναι ένας από τους λόγους που οι ασθενείς δεν θέλουν να χαμογελούν επειδή είναι πολύ αντιαισθητικά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κηλίδων και μπορεί να εμφανιστούν για διαφορετικούς λόγους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και έτσι να βελτιώσουμε την αισθητική του χαμόγελου.

Ποιες είναι οι αιτίες των κίτρινων δοντιών;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κίτρινα δόντια και ένα άτομο μπορεί να επηρεαστεί από αρκετούς από αυτούς:

Κακή στοματική υγιεινή

Μια λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος ή η έλλειψη στοματικής υγιεινής με την επακόλουθη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κιτρινωπού χρώματος στα δόντια.

Τρώτε τροφές που χρωματίζουν τα δόντια σας.

Από τη μια πλευρά, άτομα με διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε χρωστικές ουσίες, όπως τσάι, καφές ή μπαχαρικά, μπορεί να υποφέρουν από κιτρίνισμα των δοντιών, καθώς αυτά τα τρόφιμα φιλτράρουν τα μικροσκοπικά κανάλια που υπάρχουν στην οδοντίνη των δοντιών μας.

Από την άλλη, η μεγάλη κατανάλωση όξινων τροφών (λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ, ξύδι…) μπορεί να προκαλέσει φθορά του πιο επιφανειακού και προστατευτικού στρώματος των δοντιών. Όταν αυτό το στρώμα, γνωστό ως σμάλτο, εξαφανιστεί, αφήνει στην επιφάνεια το δεύτερο στρώμα του δοντιού (οδοντίνη) του οποίου το χρώμα είναι πιο κίτρινο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξάλλου, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η εξαφάνιση του σμάλτου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, τη ζέστη και τα γλυκά.

Έχοντας υποστεί ένα χτύπημα σε ένα δόντι

Το οδοντικό τραύμα μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του νεύρου με την πάροδο του χρόνου και, κατά συνέπεια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκουρόχρωμο ή κιτρίνισμα του δοντιού.

Το να είσαι μπρούξερ

Ο βρουξισμός, τον οποίο γνωρίζουμε ως τρίξιμο των δοντιών, είναι ένα πρόβλημα που, μακροπρόθεσμα, προκαλεί ασβεστοποίηση των νευρικών καναλιών που δίνουν στο δόντι ένα πιο κίτρινο χρώμα.

Πάσχει από συγγενή ασθένεια

Οι συγγενείς ασθένειες, όπως η οδοντογένεση ή η ατελής αμελογένεση, είναι διαταραχές που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη των δοντιών, κατά τις οποίες ο σχηματισμός αυτών των στρωμάτων του δοντιού εμφανίζεται ανώμαλα και το χρώμα του προσβεβλημένου δοντιού.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κίτρινα δόντια;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε συνεννόηση είναι να εντοπίσουμε την αιτία της σκουριάς για να την εξαλείψουμε ώστε η θεραπεία που κάνουμε για την εξάλειψη των λεκέδων να είναι αποτελεσματική και μακροπρόθεσμα. Οι πιο κοινές θεραπείες είναι:

Ο στοματικός καθαρισμός είναι η πιο γρήγορη λύση στην περίπτωση επιφανειακών λεκέδων όπως αυτοί που προκαλούνται από το κάπνισμα ή τις διατροφικές συνήθειες που λερώνουν τα δόντια.
Ο επαγγελματίας ή περιπατητικός λεύκανσης δοντιών, ο τελευταίος εκτελείται πάντα με την κατάλληλη επίβλεψη και τις συστάσεις του οδοντιάτρου.
Η θεραπεία με όψεις πορσελάνης ή σύνθετου υλικού, εκτός από την αλλαγή του χρώματος, μας επιτρέπει να αλλάξουμε ελαφρώς το σχήμα και τη θέση των δοντιών.